Rangsor – A Legjobb Hajolajok

Tudja-e, mi a haj porozitás, és milyen porozitású az ön haja?

A hajápolás a leghatékonyabb, ha megfelel az Ön igényeinek. Ezért a kozmetikumot is a haj állapotának és igényeinek megfelelően kell kiválasztani. A sérült hajnak teljesen már termékekre van szüksége, mint az egészséges hajnak, amit meg kell védeni, hogy az állapota ne súlyosbodjon. Ugyanez a helyzet a sima vagy göndör hajjal, mert mindegyiknek más típusú kozmetikumra van szüksége, más hatással.

Érdemes többet megtanulni a haj porozitásáról ahhoz, hogy jobban tudjuk ápolni a hajat!

Haj szerkezete

Mindenki többé-kevésbé ismeri a haj szerkezetét. A bőr alatt helyezkednek el a hajhagymák. Ezek határozzák meg az új haj állapotát. Minél erősebben és jobban gyökereznek a bőrön, annál jobb. A bőrön át növekvő részt hajszálnak nevezik, és ez a haj. A haj belsejében velő van, amit bőrréteg és kutikula övez. Az utolsó rész pedig több rétegből áll és felel a haj porozitásáért.

MI A HAJ POROZITÁSA?

A haj porozitása azt jelzi, hogy mennyire megemelkedettek a kutikulák. A haj porozitása meghatározza a haj állapotát. Minél jobban emelkedettek, annál rosszabb az állapot. Ezzel a haj finom hajszálai jobban ki vannak téve a káros hatásoknak.
Három féle porozitást különböztetünk meg:

  1. Alacsony porozitás – a kutikulák a hajszál mentén helyezkednek el, a haj egyenes és sima.
  2. Közepes porozitás – a kutikulák megemelkedettek, a haj hullámos és kissé száraz.
  3. Magas porozitás – a kutikukálk megemelkedettek, a haj érdes és sérültt.

Tudni kell, milyen a haj, ahhoz, hgy rendbe tegye. A hatékony hajápolás arról szól, hogy felismerjük a problémát és megoldást találunk rá. A nagyon felnyitott kutikulák a legtöbb gondot okozzák. Ez azért van, mert a hajszálak a nedvességtől begöndörödnek, törékennyé lesznek és hajlamosabbak sérülni a különböző fodrászati kezelések során. Ha vissza szeretné szerezni a haj egészségét, akkor ismerni kell a haj porozitását.

HOGYAN KELL MEGÁLLAPÍTANI A HAJ POROZITÁSÁT?

Van néhány olyan módszer, amely lehetővé teszi a haj porozitásának meghatározását. A leghatékonyabb egyszerűen a megfigyelés. Mindegyik porozitás már látszatra megkülönböztethető. Ugyanúgy, mint amikor a sérült és egészséges hajat egymás mellé tesszük. Azonnal látni lehet a különbséget.

Alacsony porozitású haj az ázsiai nők hajtípusának jellegzetessége, akiknek egyenes és sötét hajuk van. A haj érintésre sima és kissé nehéz, valamint hiányzik a volumen. Nem küszködik a korpával, töredezett hajvégekkel vagy érdességgel. Bár könnyű bevizezni, majd megszárítani. Másrészt az alacsony porozitású hajat nehézkes stilizálni, ezért a bekötés vagy göndörítés sem könnyű.

Közepes porozitású haj a legtöbb nő haját jellemzi. Ez a haj általában hullámos és könnyen göndörödik (különösen magas páratartalom mellett). Ez a hajtípus valószínüleg korpás, végei töredezettek és érdesek. Problémája a zsíros fejbőr és a száraz hajvégek. A közepes porozitású haj tapintásra érdes, hiányzik a csillogás és a színe is fakul.

Magas porozitású haj a legsérültebb, érdesebb és törékenyebb haj. Gyakran göndör és a fodrászati kezelések miatt sérült. A hajtípus jellegzetessége, hogy töredezettek a végei, hullik és nem szép. Ez a haj nem fényes és nagyon száraz. Gyorsan magába szívja a vizet, de ugyanolyan gyorsan szárad.

A haj porozitásának megállapítását szolgáló módszerek:

  • vizes teszt (vegyen egy hajszálat, tegye a vízbe és figyelje meg, milyen gyorsan felszívja a vizet és lesüllyed a pohár aljára; a maga sporozitású haj gyorsan süllyed, az alacsony porozitású haj lebeg),
  • kókusz teszt (fedje be haját kókuszolajjal és figyelje meg, hogy viselkedik; ha ahaj begöndörödik, akkor magas porozitású, ha pedig sima lesz, akkor alacsony porozitású).

Legjobb, ha egy hajszakértőt látogatunk meg. Egyes fodrászatoknak van saját hajszakértőjük, ahol mikroszkóp alatt meg tudják vizsgálni a hajat. Ez a módszer a legprecízebben határozza meg a haj porozitását. Egy specialista többet tud mondani a hajkutikulákról és a fejbőrről.

MIÉRT KELL TUDNI A HAJ POROZITÁSÁNAK TÍPUSÁT?

A haj porozitásának típusát ismerve, tudjuk, melyik olajt kell választani. Az olaj tulajdonságai a zsírsavak mennyisége miatt változóak. Három alapvető típus létezik:

  • Olajok alacsony porozitású hajra nagy mennyiségű esszenciális telített zsírsavval. Ezek többnyire növényi vaj típusok apró részecskékkel, amelyek könnyen behatolnak a hajszerkezetbe.
  • Olajok közepes porozitású hajra egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, azaz az omega-7-t és az omega-9-et. A részecskék nagyobbak, és az olajok félig száradnak.
  • Olajok magas porozitású hajra többszörösen telítetlen zsírsavakkal, azaz az omega 3-mal és az omega-6-mal. Ezek az olajok nem száradóak, mert a részecskék a legnagyobbak.